GEBITSVERZORGING PAARD

PDF
Afdrukken
E-mail
Geschreven door Ruurd Kramer
Maandag 22 December 2014 19:12

Gebitsverzorging van uw paard door uw eigen dierenarts

 

Het paard is een echte planteneter, vroeger op de steppen bestond zijn dieet voornamelijk uit ruig gras en struiken. Nu hebben we mooi hooi of kuil en een licht verteerbaar brokje voor hem. Het gevolg is dat de kiezen minder te doen hebben en daardoor minder afslijten: scherpe randen en haken prikken in tong en wangen.

 

 

In het verleden, maar ook nu nog worden de kiezen wel met de hand geraspt. Dit is een grove methode, waarbij er voorin vaak teveel wordt weggeraspt, terwijl men de achterste kiezen niet kan bereiken. Inmiddels is ook hierin de techniek voortgeschreden. Gebitten worden nu electrisch geraspt met fijne apparatuur die wel helemaal bij de laatste kiezen kan komen. Een goede verdoving met pijnstilling, mondsperders die op iedere gewenste stand zijn in te stellen en bovenal goede verlichting zodat je ook kunt zien wat je doet!

Op deze wijze kunnen we wel de kwaliteit leveren die we willen en daarom heeft Esther Kalfsbeek deze zomer een intensieve cursus gevolgd, gegeven door 2 specialisten op dit gebied. In samenwerking met Julius Peeters (gebitsspecialist in Oosterwolde) is een hoogwaardige gebitsverzorgingsunit geïmporteerd uit Amerika.

Indien u wilt, kunnen wij tijdens de jaarlijke enting het gebit van uw paard gratis controleren. Een paard met een goed gebit dat regelmatig afslijt, heeft geen behandeling nodig. Een jong paard of juist een oud paard kan wel veel problemen krijgen als het gebit niet regelmatig bijgehouden wordt, dit zie je soms terug in een slechte conditie, proppen maken of in slappe mest. Tijdens het rijden kan een paard veel pijn krijgen van een paar scherpe randen die in zijn wang prikken.

Voor een behandeling wordt het paard altijd verdoofd: voor het paard is het werk dan minder vervelend, geen traumatische herinneringen aan het bezoek van de tandarts!

Verder is het grote voordeel dat we overal goed bij kunnen, ook achterin de mond. Voor zowel paard als dierenarts is het ook veiliger.

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bellen van maandag t/m vrijdag, bij voorkeur tussen 8-9 of 13-13.30 uur. Wilt u, indien u de jaarlijkse enting wilt combineren met een gratis gebitsinspectie, dit wel even melden bij het maken van de afspraak?

Laatste aanpassing ( Donderdag 18 Mei 2017 09:37 )