Nieuws

Nieuwe richtlijnen droogzetten van koeien

PDF
Afdrukken
E-mail
Geschreven door Ruurd Kramer
Dinsdag 26 November 2013 07:17

In de nieuwe regelgeving met betrekking antibiotica gebruik is het niet meer toegestaan preventief (voorbehoedend) koeien droog te zetten met antibioca.

Daarnaast mogen op een bedrijfsbehandelplan alleen maar 1e keus droogzetters  staan.

De  1e keus middelen die nu beschikbaar zijn zijn Orbenin Extra Dry Cow  en Orbenin Dry cow. De andere beschikbare droogzetters bevatten meerdere antibiotica en zijn daarmee 2e keus middelen. Cobactan DC is op basis van de werkzamen stof een 3e keus middel. Voor het inzetten van 2e en 3e keus middelen wordt een goede onderbouwing gevraagd en is aanvullen onderzoek in de vorm van bacteriologisch onderzoek en antibiogram nodig om aan te tonen dat 1e en/of 2e keus middelen onvoldoende/niet werken.

In onderstaande beslis bomen is te zien hoe tot een keuze wel of niet droogzetten met antibioca te komen.

Laatste aanpassing ( Dinsdag 10 December 2013 13:27 )

Weideperiode en ontwormen rundvee

PDF
Afdrukken
E-mail
Geschreven door Ruurd Kramer
Maandag 11 Juni 2012 13:59

 Ontwormen is maatwerk; iedere veehouder heeft een eigen systeem van weiden. Wij geven u graag advies over wel/niet, hoe en met welk middel  de ontworming het beste is uit te voeren. Veel informatie is ook te vinden op

 

 

www.parasietenwijzer.nl . De monitoring middels faecesonderzoek kunnen wij zelf uitvoeren.

 

Wormen kunnen heel snel resistent worden tegen de beschikbare middelen. Het is daarom van belang om niet onnodig te ontwormen, maar als het wel moet dan ook  in de goede hoeveelheid. Daarnaast is het van belang om uw jongvee al immuniteit op te laten bouwen zodat ze als vaars een goede start kunnen maken in het weide seizoen. Om inzicht te krijgen in hoeverre uw jongvee daadwerkelijk immuniteit heeft opgebouwd tijdens de weideperiode kunt u binnen 14 dagen na het opstallen bloedonderzoek laten  doen op afweerstoffen. Dit dient te gebeuren bij 5 dieren per koppel.

 

 

Hieronder nog een link met toelichting tankmelk longworm onderzoek, klik op de link om filmpje te zien;
 
http://landing.quadia.nl/video/gd/?m=102082

 

Laatste aanpassing ( Maandag 11 Juni 2012 14:51 )

Schmallenbergvirus bij schaap en rund

PDF
Afdrukken
E-mail
Geschreven door Ruurd Kramer
Donderdag 29 December 2011 14:16

In december 2011 is een nieuwe dierziekte gevonden bij schapen en koeien in Nederland: het Schmallenbergvirus. Door de ziekte ontstaan aangeboren afwijkingen. Als er misvormde lammeren of kalveren worden geboren, hebben veehouders een meldplicht. De Rijksoverheid wil op deze manier de verspreiding van het virus in kaart brengen. 

http://www.gddeventer.com/nl/25251361-Schmallenbergvirus.html

Diergeneesmiddelen regelgeving

PDF
Afdrukken
E-mail
Geschreven door Ruurd Kramer
Donderdag 03 Juli 2008 18:59

Regelgeving "URA" en "UDA" middelen

Op 1 juli 2008 is de receptplicht voor URA-middelen van kracht geworden. Doel van de nieuwe regelgeving is de hoeveelheid residuen van diergeneesmiddelen te verminderen en het risico op resistentie te verkleinen (zie de discussie over MRSA ("ziekenhuisbacterie") en de resistentie tegen wormmiddelen).

URA betekent: Uitsluitend op Recept Afleveren. De volgende middelen zijn URA: ontwormingsmiddelen, middelen tegen parasieten en schimmels, kalmeringsmiddelen en bepaalde koorts- en ontstekingsremmers.

Laatste aanpassing ( Zondag 18 April 2010 09:37 )
<< Begin < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL