Weideperiode en ontwormen rundvee

PDF
Afdrukken
E-mail
Geschreven door Ruurd Kramer
Maandag 11 Juni 2012 13:59

 Ontwormen is maatwerk; iedere veehouder heeft een eigen systeem van weiden. Wij geven u graag advies over wel/niet, hoe en met welk middel  de ontworming het beste is uit te voeren. Veel informatie is ook te vinden op

 

 

www.parasietenwijzer.nl . De monitoring middels faecesonderzoek kunnen wij zelf uitvoeren.

 

Wormen kunnen heel snel resistent worden tegen de beschikbare middelen. Het is daarom van belang om niet onnodig te ontwormen, maar als het wel moet dan ook  in de goede hoeveelheid. Daarnaast is het van belang om uw jongvee al immuniteit op te laten bouwen zodat ze als vaars een goede start kunnen maken in het weide seizoen. Om inzicht te krijgen in hoeverre uw jongvee daadwerkelijk immuniteit heeft opgebouwd tijdens de weideperiode kunt u binnen 14 dagen na het opstallen bloedonderzoek laten  doen op afweerstoffen. Dit dient te gebeuren bij 5 dieren per koppel.

 

 

Hieronder nog een link met toelichting tankmelk longworm onderzoek, klik op de link om filmpje te zien;
 
http://landing.quadia.nl/video/gd/?m=102082

 

 

Tankmelkonderzoek wormstatus:

Tankmelkonderzoek biedt u de mogelijkheid om in één keer een overzicht van de wormstatus (maagdarm-, longwormen en leverbot) op uw bedrijf te ontvangen. Deze parasitaire infecties kunnen problemen geven zoals zieke dieren en productiedaling (tot wel 10 – 15 %). Tankmelkonderzoek op afweerstoffen geeft veel inzicht in de immuniteitsontwikkeling voor de betreffende wormen bij jongvee en de eventuele schade door worminfecties bij melkvee. De tankmelk wordt twee keer getest op afweerstoffen tegen longwormen, in augustus en eind oktober, en een keer op leverbot en maagdarmwormen in oktober.  Zo weet u of er één of meerdere parasitaire infecties spelen op uw bedrijf. GD besteed de komende maanden extra aandacht aan parasieten en biedt het tankmelkabonnement in de periode t/m 15 juli voordelig aan. Voor € 52,50 wordt uw tankmelk in bovenstaande periode onderzocht op maagdarmwormen, longwormen en leverbot. U kunt zich aanmelden via de praktijk of rechtstreeks bij de GD.

 

Laatste aanpassing ( Maandag 11 Juni 2012 14:51 )