Informatie jonge kat

PDF
Afdrukken
E-mail
Geschreven door Ruurd Kramer

Aangezien we bij de eerste enting van uw kitten zoveel informatie voor u
hebben, leek het ons verstandig een en ander op schrift te stellen,
zodat u het thuis nog eens rustig na kunt lezen.

 

Entingen       Ontwormen       Voeding      Identificatie 

Vlooien         Ziektekostenverzekering        Hormonen


 
Entingen:
 Een kitten heeft 2 entingen nodig voor een optimale bescherming tegen het katte- en niesziektevirus. Deze entingen kunnen het best op 9 en 12 weken leeftijd gegeven worden. Het kan wel zo zijn dat het kitten al eerder een infectie met het niesziektevirus krijgt en het zal dan eerst behandeld moeten worden en genezen zijn voordat we kunnen enten. Helaas kunnen we niet eerder enten, aangezien de antilichamen in de moedermelk de enting onwerkzaam maken.
De enting wordt jaarlijks herhaald, hiervoor krijgt u bericht van ons.
 
Ontwormen:
Als het goed is, is het kitten in het nest al 1 of 2 x ontwormd. Simpel om te onthouden is het volgende schema: rondom de entingen ontwormen ( dus op 9 en 12 weken), daarna nog een keer op 6 en op 12 maanden. Een kat blijft het hele leven gevoelig voor wormen. Verschijnselen van een worminfectie zijn braken, vermageren en soms diarree. Ook om de besmetting van jonge kinderen te voorkomen is het raadzaam de kat meerdere keren (2-4x)  per jaar te ontwormen. Het wormmiddel moet altijd werkzaam zijn tegen zowel lint- als spoelwormen.
 
Voeding: 
Een jong katje moet volop kunnen groeien. Direkt na het spenen willen ze soms nog geen brokjes eten. U kunt dan blikvoeding proberen, desnoods verdund met melk. Brinta is ook een mogelijkheid. Gewone melk is nog prima, omdat jonge katjes de lactose in de melk nog kunnen afbreken. Volwassen katten kunnen diarree krijgen van gewone melk. Probeer de melk wel zo snel mogelijk af te bouwen en over te gaan op kitten vlees- en brokvoeding. Het beste is om volledig op kittenbrokjes over te gaan. De voordelen van brokjes zijn legio, te weten:
- volledig voer dat niet snel bederft
- goed voor de kat om op te kauwen, kan helpen tandsteen te voorkomen
- beter voor de portemonnee: ‘vleesvoeding’ is duur water!
Wen de kat aan 2x een maaltijd per dag. Altijd brokjes klaar hebben staan maakt de kat veel te dik. Bovendien worden de brokjes na lang staan minder smakelijk, ook door het speeksel van de kat. U heeft hierdoor tevens de controle of de kat wel goed eet en ook thuiskomt. De kat heeft een ingebouwde klok en staat keurig op etenstijd op u te wachten.
 
Identificatie: 
Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid uw kat te laten “chippen”. Er wordt een kleine transponder onder de huid (nekvel) ingebracht. Het inbrengen is simpel en nagenoeg pijnloos voor het kitten, het kan tegelijkertijd met de enting gebeuren. De gegevens worden landelijk en bij ons in de computer geregistreerd en bij iedere dierenarts en dierenasiel kan dit afgelezen worden. Hierdoor hebt u meer kans, dat de kat weer bij u terugkomt, mocht hij/zij te ver zijn afgedwaald.
Het is overigens goed om een kitten de eerste paar maanden alleen buiten te laten als u er zelf bij bent. U heeft anders kans dat het meer een straatkat wordt, die af en toe een beetje voer bij u komt halen. Een jong katje heeft de neiging met iedereen mee te lopen, met name kinderen vinden dat leuk, maar het katje kan de weg niet zomaar terug vinden!
 
Vlooien: 
Vlooien zijn de bekendste lastposten die katteneigenaren regelmatig tegenkomen. Om te voorkomen dat ze een probleem gaan vormen, moet er op tijd ingegrepen worden. Naast goed kammen zijn er tegenwoordig verschillende goede en veilige middelen, zowel voor op de kat als in huis, die een vlooienplaag kunnen voorkomen en bestrijden. De ideale aanpak is voor ieder huishouden verschillend, afhankelijk van de situatie. Kom gerust langs voor een advies op maat.
 
Ziektekosten verzekering: 
Er worden verzekeringen voor huisdieren aangeboden. Deze verschillen onderling erg in premies en voorwaarden. Het is dus belangrijk u goed te oriënteren. De kosten van medische behandeling kunnen, door de toegenomen mogelijkheden, tegenwoordig aanzienlijk oplopen. Wij hebben van één verzekeringsmaatschappij een informatiepakket voor u beschikbaar.
 
Hormonen: 
Een nestje jonge katten is erg leuk om een keer mee te maken, maar 2-3 x per jaar wordt natuurlijk erg veel van het goede. U zult dus de voortplantingsdrift moeten beteugelen zowel bij de poes als bij de kater. Voor beiden is operatie de beste oplossing. Dit kan al vanaf 9 maanden. Eigenlijk wordt iedere kat in het voorjaar sexueel actief; ook als hij/zij nog maar 6 maanden oud is! Voor de kater betekent dit een vroege castratie, de poes kunnen we de poezepil geven totdat ze wat verder uitgegroeid is. Op lange termijn heeft deze pil echter hele gevaarlijke bijwerkingen, dus blijft sterilisatie uiteindelijk de beste oplossing.
U moet er wel rekening mee houden dat de kat na de castratie/sterilisatie de neiging heeft wat dikker te worden. Probeer dit te voorkomen door de voeding tijdig aan te passen.