Gewrichtsproblemen bij de hond

PDF
Afdrukken
E-mail
Geschreven door Administrator

Gewrichtsproblemen komen regelmatig voor bij de hond. Heel vaak is een overmatige slijtage of beschadiging van het gewrichtskraakbeen de oorzaak. Kraakbeen dient in het gewricht als stootkussen, waardoor het onderliggende bot wordt beschermd. Als dit kraakbeen is aangetast verdwijnt deze bescherming; met als resultaat arthrose.

Arthrose is een degeneratieve aandoening, genezing is slecht beperkt mogelijk. 

De meeste gewrichtsproblemen komen voor bij oudere honden en jonge honden van grote rassen. U kunt gewrichtsproblemen o.a. herkennen aan: stijfheid na het uitlaten, startkreupelheid, herhaaldelijk likken aan het gewricht, verlies van eetlust en verandering van gedrag ( vaak als gevolg van pijn)

Vaak worden deze verschijnselen gezien als teken van ouderdom. Juist in deze fase kunt u voor uw hond nog wat doen en zo voorkomen dat uw huisdier verder achteruitgaat.

U kunt een aantal maatregelen nemen om klachten te helpen verminderen en de voortgang van de aandoening te vertragen. U kunt hierbij denken aan het behandelen/voorkomen van overgewicht, aangepaste hoeveelheid lichaamsbeweging, voedingssupplementen of een aangepaste voeding. 

Goede ervaringen hebben wij met een voeding met gewrichtsverbeterende supplementen. Tevens raden wij meestal aan om in het begin pijnstillers (tevens ontstekingsremmers) te geven; het effect van de voeding ziet men vaak pas na een week of twee, de pijnstillers kunnen dan weer afgebouwd worden. Doordat de hond weer met plezier beweegt, zal hij/zij zelf ook spieren en gewrichten weer in een betere conditie houden.