Informatie jonge hond

PDF
Afdrukken
E-mail
Geschreven door Ruurd Kramer

Aangezien we bij de eerste enting van uw pup zoveel informatie voor u hebben,
leek het ons verstandig een en ander op schrift te stellen, zodat u het thuis nog
eens rustig na kunt lezen.

We geven u informatie over:

entingen   ontwormen    voeding   heupdysplasie (HD) 

puppycursus  hormonen, vlooien   ziektekostenverzekering

Entingen:
Meestal heeft de pup al 1 enting gehad, voordat u hem krijgt. Op 9 en 12 weken krijgt de pup een cocktailenting; dit werkt tegen verschillende ziekten (o.a. Parvo en ziekte van Weil). De meeste entingen hebben een zgn. booster nodig: na de 2e keer enten wordt de afweer pas echt goed. De enting wordt daarna jaarlijks herhaald, hiervoor krijgt u bericht van ons.
Neemt u de hond mee naar het buitenland, dan is een enting tegen hondsdolheid (= Rabiës) verplicht (minimaal 1 maand van tevoren). Gaat de hond naar een pension, dan is soms een extra neusenting tegen kennelhoest noodzakelijk (minimaal 5 dagen van tevoren).

Ontwormen:
Vooral jonge honden kunnen diarree krijgen veroorzaakt door wormen, dit zijn vaak spoelwormen. Deze wormen vind je zelden in de ontlasting, maar 90% van de puppies is wel besmet. Simpel om te onthouden is het volgende schema: rondom de entingen ontwormen (dus op 9 en 12 weken), daarna nog een keer op 6 maanden en op 12 maanden. Aangezien spoelwormen ook besmettelijk zijn voor de mens (vooral kinderen), is het verstandig de hond 2x per jaar te blijven ontwormen.

Voeding:
Een jonge hond moet volop kunnen groeien. Dit betekent dat de kleine hondenmaag veel voer moet verwerken. Dit gaat het beste met puppy-brokjes/diner verdeeld over 4 maaltijden per dag. Na 4-5 maanden kunt u teruggaan naar 3 maaltijden en op 8-9 maanden naar 2. Een goede skeletontwikkeling is zeker voor de snelgroeiende grote rassen zeer belangrijk. Goed puppy-voer met de juiste mineralensamenstelling zorgt hiervoor. Geef in ieder geval nooit extra kalk of vitamine preparaten: deze werken juist averechts!
De benodigde hoeveelheid voer wisselt per hond, ze moeten goed kunnen groeien, maar ze mogen niet te dik worden. Een richtlijn staat meestal wel op de verpakking van het puppy-voer. (zie ook gewichten tabel op blz. 28 van 'Ha, die pup!', het tijdschrift dat u van ons meekrijgt indien voorradig).

Identificatie:
Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid uw hond te laten "chippen". Er wordt een kleine transponder onder de huid (nekvel) ingebracht. Het inbrengen is simpel en pijnloos voor de hond, het kan tegelijkertijd met de enting gebeuren. De gegevens worden landelijk geregistreerd en bij iedere dierenarts en dierenasiel kan dit afgelezen worden. Hierdoor hebt u meer kans, dat de hond weer bij u terugkomt. Bij rashonden komt dit chippen in plaats van het tatoeëren, zodat het vaak al in het nest gedaan is.

Heupdysplasie (HD):
Deze ziekte komt alleen voor bij grotere rassen. De heup past dan als het ware niet goed in de kom. Deze ziekte kan zo erg zijn, dat de hond op 1.5 jaar al niet meer kan lopen. We adviseren om op 8 mnd. leeftijd 1 röntgenfoto te maken. Als er dan iets ernstigs mis is met de heupen, kan er nog geopereerd worden. Is de hond eenmaal ouder en al kreupel, dan zijn er botwoekeringen, die opereren onmogelijk maken.
Een andere vorm van HD ontstaat pas op latere leeftijd en kan eigenlijk alleen met pijnstillers bestreden worden.
Maar voorkòmen van HD is natuurlijk nog beter. Het ontstaan van HD is gedeeltelijk erfelijk bepaald, maar ook voeding, verzorging/beweging e.d. hebben een duidelijke invloed. Regelmatige maar geen overmatige beweging is zeker het eerste jaar heel belangrijk: geen urenlange wandelingen, niet naast de fiets, weinig trappen lopen enz.

Puppycursus:
Het kan verstandig zijn, zeker als u nog weinig ervaring hebt in het opvoeden van een pup, om naar een cursus te gaan. Dit kan al vanaf 12 weken en juist in die beginperiode zult u zichzelf vaak afvragen: 'doe ik dit wel goed, moet ik hem nu straffen?' Een goede opvoeding in deze eerste periode geeft u het hele hondenleven veel plezier.

Hormonen:
Toevallig of niet hebt u voor een teefje gekozen. Ze zal na 6-10 maanden voor de eerste keer loops worden. Wilt u een nestje dan is het raadzaam dat bij de 2e of 3e loopsheid te doen, op oudere leeftijd wordt de vruchtbaarheid van de teef snel minder. Wilt u niet fokken, dan is het voor de gezondheid van de teef het beste om de loopsheid te voorkomen. Het hormoon progesteron, dat gemaakt wordt in de eierstokken, stimuleert het ontstaan van een aantal aandoeningen: schijnzwangerschap, baarmoederontsteking, melkkliergezwellen, suikerziekte. De voor- en nadelen van de 2 manieren van loopsheidpreventie staan in een aparte brief beschreven.
Reuen worden niet standaard gecastreerd, het karakter wordt duidelijk beinvloed door castratie. De hond wordt rustiger en heeft de neiging om dik te worden. Alleen bij een duidelijke reden, zoals weglopen en aggressief gedrag naar andere honden is castreren zinvol.

Vlooien:
Vlooien zijn de bekendste lastposten die hondeneigenaren regelmatig tegenkomen. Om te voorkomen dat ze een probleem gaan vormen, moet er op tijd ingegrepen worden. Naast goed kammen zijn er tegenwoordig verschillende goede en veilige middelen, zowel voor op de hond als in het huis, die een vlooienplaag kunnen voorkomen of bestrijden. De ideale aanpak is voor ieder huishouden verschillend, afhankelijk van de situatie. Kom gerust langs voor een advies op maat.

Ziektekosten verzekering:
Er worden verzekeringen voor huisdieren aangeboden. Deze verschillen onderling erg in premies en voorwaarden. Het is dus belangrijk u goed te oriënteren. De kosten van medische behandeling kunnen, door de toegenomen mogelijkheden, tegenwoordig aanzienlijk oplopen. We hebben van twee verzekeringsmaatschappijen, nl. Dier en Zorg en Proteq een informatiepakket voor u beschikbaar.